Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Грудень » 22 » Нарада з децентралізації влади та добровільного об’єднання територіальних громад
16:41
Нарада з децентралізації влади та добровільного об’єднання територіальних громад

   Представники відділу освіти взяли участь у нараді Печенізької райдержадміністрації, на яку було запрошено керівника Діану Баринову та експерта Віктора Нестеренка Харківського регіонального офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади (далі офіс реформ). Представники офісу реформ доповіли про положення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», Методики формування спроможних територіальних громад, затвердженою Постановою КМУ від 8 квітня 2015 р. № 214, Перспективного плану формування територій громад Харківської області. Д. Барінова повідомила загал про внесення змін до Конституції, які закріплять у найвищому законі держави положення децентралізації. Прийняття законодавчої бази з питань децентралізації  свідчить про те, що Україна твердо стала на курс перетворень, які наслідують найкращі практики досвіду країн Євросоюзу. Децентралізація влади передбачає передачу великої частки повноважень із державного рівня на місцевий, а разом з цим і передачу до місцевих бюджетів значної кількості податків та зборів.

   Процес децентралізації влади і добровільного об’єднання територіальних громад в Україні триває деякий час і вже зроблені певні кроки. Наразі в Україні об’єднано перші 159 громад. Зокрема в Харківській області створена перша об’єднана територіальна громада – Старосалтівська.

   Відповідно до Перспективного плану формування територій громад Харківської області (далі План), нинішні 459 громад області об’єднаються у 59. План розроблявся обласною, районними та міськими робочими групами спільно з регіональним офісом реформ. За даним Планом у Печенізькому районі 5 територіальних громад (Печенізька, Мартівська, Новобурлуцька, Артеміввська, Борщівська) планують об’єднати в одну (Печенізьку). В результаті реалізації плану очікується отримати на території Харківської області спроможні, самодостатні територіальні громади, покращення якості надання адміністративних, соціальних, громадських послуг жителям територіальних громад.

   Про те, що питання децентралізації влади хвилюють також і громаду Печенізького району свідчить активне наступне обговорення, до якого долучились присутні на нараді керівники органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій.

   Регіональним офісом реформ було надано рекомендації щодо активізації роботи в питаннях децентралізації та розробки проекту моделі Печенізької об’єднаної територіальної громади, зокрема мережі закладів освіти та охорони здоров’я.

Переглядів: 563 | Додав: pechen_obrazov_otdel | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar