Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Жовтень » 22 » В Печенізькому районі створено інклюзивно-ресурсний центр
02:26
В Печенізькому районі створено інклюзивно-ресурсний центр

18 жовтня 2018 року депутати Печенізької районної ради продемонстрували свою зацікавленість у розвитку інклюзивної освіти в районі. Народні обранці підтримали рішення про створення важливого освітнього проекту - комунальної установи «Печенізький інклюзивно-ресурсний центр Печенізької районної ради Харківської області» та ознайомились з роботою ресурсної кімнати. 

Що таке інклюзія і яке значення вона має для нашого району?

Інклюзія (від Inclusion) – це «включення» дітей з особливими освітніми потребами та дітей з інвалідністю в загальноосвітні навчальні заклади. Відповідно інклюзивне навчання – це спосіб отримання освіти, при якому діти з особливими освітніми потребами навчаються в закладі загальної середньої освіти разом зі своїми однолітками за місцем проживання. Таке навчання є альтернативою інтернатній системі або індивідуальному навчанню. Дітям не потрібно перебувати на утриманні далеко від родини в спеціальних ізольованих навчальних закладах, де вони відрізані від суспільства і втрачають можливість соціалізації.

В Україні важливим кроком у реформуванні освіти став етап переходу з системи застарілих радянських ПМПК (психолого-медико-педагогічних комісій) до сучасних інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ), які працюють за зовсім новими принципами. Для оцінки навчальних здібностей дітей ІРЦ будуть використовувати сучасні міжнародні тести. Відтепер таланти, можливості і ресурси дитини визначатимуть не за хворобами і діагнозами (медична складова взагалі не враховуватиметься), а за ступенем фактичного обмеження можливостей, здібностей та талантів конкретної дитини. Це значить, що в ІРЦ будуть обслуговуватись не тільки діти з інвалідністю, а будь-які діти, що потребують додаткових корекційних занять. Наприклад, послуг лише одного спеціаліста ІРЦ (логопеда) наразі потребують майже сто дітей нашого району.

У новоствореному ресурсному центрі, який знаходиться на першому поверсі Печенізького ліцею ім.Г.Семирадського, займатимуться діти віком від 2 до 18 років. Дана установа проводитиме комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини і здійснюватиме соціальну реабілітаційну роботу.

Для цього у центрі працюватимуть профільні спеціалісти, такі як дефектолог, логопед, психолог, фахівець з лікувальної фізкультури. Вони проводитимуть індивідуальні корекційно-навчальні заняття з особливими дітьми. До складу ІРЦ увійшла нещодавно створена ресурсна кімната, забезпечена сучасною комп’ютерною та мультимедійною технікою, дидактичним матеріалом, побутовою зоною. Також відремонтовано та буде забезпечено необхідним обладнанням приміщення для занять лікувальною фізкультурою. В перспективі - створення кабінетів для спеціалістів.

Інклюзивна освіта – це рівень свідомості нації, певний іспит для громади, чи готова вона бути європейською і цивілізованою. І наш район достойно склав цей іспит, зробивши значний крок в напрямку розвитку інклюзивної освіти.

Переглядів: 425 | Додав: pechen_obrazov_otdel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar