Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Лютий » 19 » Організація підвезення учнів – 2016
18:21
Організація підвезення учнів – 2016

   З 1 січня 2015 р. до ст. 14 Закону України «Про освіту» та ст.21 Закону України «Про загальну середню освіту» було внесено зміни, відповідно до яких було відмінено норму щодо обов’язкового «забезпечення у  сільській  місцевості  регулярного  безкоштовного підвезення до місця навчання  і  додому  дітей  дошкільного  віку, учнів та педагогічних працівників».   Відповідно до діючого законодавства тепер органи місцевого самоврядування «можуть забезпечувати пільговий проїзд учнів, вихованців, студентів та педагогічних працівників до місця навчання і додому у порядку та розмірах, визначених органами місцевого самоврядування, та передбачати на це відповідні видатки з місцевих бюджетів». Та завдяки спільним координованим зусиллям влади району рішенням Печенізької районної ради від 24.12.2015р. було затверджено районну програму «Освіта Печеніжчини на 2016 рік», якою передбачені заходи з організації підвезення учнів. З метою практичної реалізації цього питання відділом освіти Печенізької райдержадміністрації було:

- розроблено та затверджено графіки маршрутів шкільних автобусів на 2015/2016 навчальний рік;

- визначено кількість учнів, які проживають за межами пішохідної доступності (більше 3 км) і складено списки, які затверджено директорами шкіл;

- призначено наказами відповідальних вчителів за безпеку життєдіяльності учнів під час перевезення;

- проведено з водіями шкільних автобусів цільові інструктажі по правилам перевезення дітей;

- організовано щоденне медичне обстеження водіїв перед виїздом та перевірку технічного стану шкільних автобусів.

Всього в районі розроблено чотири маршрути, які затверджено відділом освіти Печенізької райдержадміністрації та погоджено із філією Чугуївський райавтодор, Державною автоінспекцією ГУМВС України в Харківській області, Печенізькою районною державною адміністрацією, місцевою радою, а саме:

1. Новокомсомольське – Печенізька ЗОШ І-ІІІ ст. ім.Г.Семирадського;

2. Пятницьке – Кицівка – Печенізька ЗОШ І-ІІІ ст. ім.Г.Семирадського;

3. Віддалені вулиці смт. Печеніги (Зінченка, Кулика) – Печенізька ЗОШ І-ІІІ ст. ім.Г.Семирадського (підвіз здійснюється з 1 листопада 2015р. до 1 квітня 2016р.);

4. Гарашківка – Борщова - Артемівський НВК.

Але на практиці, як іноді буває, не все так добре, як на папері. На початку тижня до відділу освіти надійшов телефонний дзвінок від мешканки смт.Печеніги про те, що на автостанції у шкільний автобус не змогли посадити школяра, оскільки він був переповнений. Суть нарікань полягала в тому, що у шкільному автобусі знаходились сторонні дорослі пасажири.

Відділ освіти відреагував на скаргу і протягом тижня проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота серед дорослих людей, школярів старших класів; а 10 лютого начальник відділу освіти особисто здійснила перевірку двох шкільних рейсів. Суть роз’яснювальної роботи полягала у тому, щоб до нести до громадськості наступну інформацію:

  • автотранспортні засоби, закріплені за маршрутами мають цільове призначення і їх дозволяється використовувати лише згідно затверджених маршрутів, виключно для підвезення учнів, які є у затверджених списках. Підвіз інших пасажирів здійснюється іншими перевізниками;
  • з метою забезпечення безпеки дітей, дотримання санітарно-епідеміологічних норм, враховуючи напружену епідеміологічну ситуацію усі супроводжуючі та водії маршрутів в обов’язковому порядку проходять медогляд і присутність інших осіб в транспорті не дозволяється;
  • відповідно до норм перевезення всі діти в шкільному автобусі мають сидіти, а автобус розрахований на 23 чол.

Згідно затвердженої нормативної документації шкільний автобус по маршруту с.Новокомсомольське – Печенізька ЗОШ І-ІІІ ст. ім.Г.Семирадського зупиняється тільки в:

  • с.Новокомсомольському (забирає усіх школярів, тому що в селі немає школи);
  • смт. Печеніги вул.Харківська зупинка «Лелеки» (забирає дітей молодшого віку);
  • смт. Печеніги вул.Харківська зупинка «Бакаї» (забирає дітей молодшого віку).

Іще раз наголошуємо, що по вул.Харківській шкільний автобус буде  забирати тільки дітей молодших класів.

Хочу зазначити, що школярам молодшого віку, які проживають на вул.Харківській, по ходу маршруту шкільного автобусу, просто пощастило. Адже в Печенігах є й інші вулиці, які знаходяться далеко від школи, а маршрут шкільного автобусу по них не проходить. Також в населених пунктах с.Мартове, с.Н.Бурлук, с.Артемівка, які теж мають велику протяжність (від 5 до 8 км.), немає підвозу дітей до школи. І є випадок коли дитина-інвалід щодня ходить пішки до сільської школи на відстань близько 4 км. В усіх цих випадках батьки беруть на себе відповідальність за забезпечення доставки дітей до школи.

Звичайно, є форс-мажорні обставини. Наприклад 10 лютого, в день здійснення перевірки, в  с.Н.Комсомольське не було рейсового автобусу і мешканці села попросили забрати молоду жінку з дитиною 2-х років, щоб довезти до лікарні. Але, в цілому, здійснення перевезення школярів буде відбуватись згідно встановлених та затверджених правил перевезення учнів.

Питання організації безпечного, регулярного і безоплатного перевезення учнів та педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів взято відділом освіти під щоденний ретельний контроль.

Шановні батьки, бабусі, дідусі, з усіх питань щодо підвозу учнів, забезпеченню шкіл,  організації харчування, якості освіти інших питань готова з вами зустрітися, обговорити і прийняти відповідні рішення.

 

Начальник відділу освіти

Печенізької райдержадміністрації                                                                        Н.Прохорчук

Переглядів: 7217 | Додав: pechen_obrazov_otdel | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar