Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Квітень » 14 » На сесії районної ради вирішувались важливі освітні питання
15:37
На сесії районної ради вирішувались важливі освітні питання

   13 квітня 2017 року Наталія Прохорчук, начальник відділу освіти, взяла участь у засіданні  15 сесії Печенізької районної ради 7 скликання. Засідання відбулося під головуванням Лариси Ярової, голови районної ради. Були присутні Михайло Никитченко - перший заступник голови районної державної адміністрації, Ольга Кизим - заступник голови районної державної адміністрації, 16 депутатів районної ради, керівники відділів, управлінь, інших структурних підрозділів райдержадміністрації, районних служб.  

                Із 36 питань, які розглядались на сесії, 2 питання стосувалось освітньої сфери, а саме, реорганізація Новобурлуцького навчально-виховного комплексу (дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Печенізької районної ради Харківської області та стан утримання автомобільних доріг на території Печенізького району. Останнє питання цікавить відділ освіти в частині утримання доріг маршрутів шкільних автобусів.

   Наталія Володимирівна повідомила депутатський корпус про те, що прийняттю рішення щодо реорганізації Новобурлуцького НВК передувало детальне вивчення питання, громадські обговорення, проведення зборів мешканців села Новий Бурлук за участі керівництва району та представників відділу освіти. Хоча громадське обговорення за законодавством не обов’язкове, але керівництво району доклало зусиль, щоб всесторонньо розглянути обставини та почути  думки усіх учасників навчально-виховного процесу.

                Питання функціонування Новобурлуцького навчально-виховного комплексу та якості освітніх послуг, які надаються закладом, виникло кілька років тому, зазначила Наталія Володимирівна. У роботі Новобурлуцького НВК є суттєві проблеми, які не можна залишати без уваги. Аналіз роботи закладу впродовж останніх років показує, що заклад є малочисельним (в 2016-2017 навчальному році - 50 учнів). Низьким є показник наповнюваності класів. В Новобурлуцькому НВК він становить 6,3 учні, по району - в середньому 13,51, по Печенізькій ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Г.Семирадського – 21 учень, по області – 20,9.

   Наведені показники призводять до значних витрат на навчання учнів. Тоді як по області вартість навчання одного учня у 2016 році складала 10,5 тис.грн., в Печенізькій ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Г.Семирадського - 10,96 тис. грн., в Новобурлуцькому НВК – 21,46 тис. грн., що значно перевищує нормативні видатки (9,28 тис. грн.). В середньому по району видатки на 1 учня у 2016 складали 14,62 тис.грн.

                Але, як зазначила Наталія Володимирівна, головне у вирішенні даного питання - це не економія коштів, а доступність учнів с.Н.Бурлука до якісної освіти. У Новобурлуцькому НВК слабка матеріально-технічна база. В закладі відсутня кабінетна система, відсутній спортивний зал. Їдальня знаходиться в приміщенні дошкільного структурного підрозділу на відстані 600 м. Фактична кількість вчителів на 16% менша. Кількість вчителів, які викладають 2 і більше предметів становить 8 осіб (50%). Наприклад, вчитель географії викладає 6 предметів (географію, фізику, економіку, астрономію, екологію, психологію). Всього не за фахом викладає 7 (44%) вчителів, що також негативно впливає на якість викладання. Фактор малочисельності закладу, а звідси кількісний та якісний склад педагогічного колективу, негативно впливає на якість викладання в закладі.

   Тому Наталія Володимирівна просила депутатів прийняти в інтересах учнів із с.Н.Бурлука мудре виважене рішення та реорганізувати Новобурлуцький навчально-виховний комплекс «дошкільний навчальний заклад-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Печенізької районної ради Харківської області в Новобурлуцький навчально-виховний комплекс «дошкільний навчальний заклад-загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Печенізької районної ради Харківської області, а учнів 10-11 класів перевести на навчання до Артемівського НВК, що підвищить якість надання освітніх послуг.

                Депутати підтримали дане питання та проголосували за прийняття рішення про реорганізацію Новобурлуцького НВК.

Переглядів: 529 | Додав: pechen_obrazov_otdel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar