Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Листопад » 27 » Обласна літературна конференція «Поле болю Петра Василенка»
17:05
Обласна літературна конференція «Поле болю Петра Василенка»

Сьогодні 27 листопада в рамках обласної літературної конференції «Поле болю Петра Василенка» в стінах Артемівського навчального закладу відбулась презентація першого документального фільму, присвяченого великому співцеві України, поету, письменнику, публіцисту, краєзнавцю, патріоту, нашому земляку - Петру Василенку. На заході були присутні автори документального фільму: М.Шакін (автор проекту), Л.Щибря (режисер), Л.Ісаїв (співавтор); лауреати Всеукраїнської премії ім.П.Василенка: В.Ковальов, І.Михайлин; заступник голови Печенізької райдержадміністрації О.Кизим, начальник відділу освіти Н. Прохорчук та інші почесні гості. 

Захід було організовано з метою привернення уваги суспільства, в т.ч.  молоді, до творчості нашого талановитого земляка. Організатори заходу змогли створити урочистий, натхненний, піднесений настрій протягом усієї конференції. У ході заходу друзі і колеги Василенка ділились спогадами про його життя, творчість; учні освітнього закладу виконали проникливу літературно-музичну композицію, яка складалась з творів автора. Родзинкою, звичайно, став показ документального фільму та виступи режисера і авторів.

Твори Василенка насичені величезним талантом і філософією. Унікальність поета полягає в тому, що він мав велику проникливість і його бачення випереджали час в який він жив.  Вже за життя його твори мали достатній успіх та друкувались у різних виданнях, але після смерті до його творчості виник величезний інтерес, адже він правдиво змальовував як вироджувалась, вилюднювалась людина за часів радянського режиму і, йдучи попереду часу, передбачав зміни у суспільстві, в державі, які відбулись після його смерті. «Патріотизм, головна риса Василенка, повинна бути прикладом для наслідування сьогоднішньому поколінню», - зазначила у своєму виступі Наталія Прохорчук.

 

«До Петра Василенка будуть приходити люди різних поколінь, щоб відчути красу і естетичну насолоду з його поезії, а з прози – правду життя про наш час», - з теплотою підвів підсумок творчості друга товариш поета і прототип роману «Калина гордовина» Іван Запорожець.

Переглядів: 556 | Додав: pechen_obrazov_otdel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar